Kanal Tedavisi Hakkında Herşey
Dişin iç kısmında, diş dokularının beslenmesinde ve korunmasında önemli görevi olan sinir-damar paketi (pulpa dokusu) vardır. Kanal tedavisinde dişin pulpa dokusu ve kök çevresi dokularının hastalıkların tedavisi amaçlanır.Bu dokulardan kaynaklanan hastalıkların tedavisiyle ilgilenen uzmanlık alanına Endodonti denir.
Dişin pulpası etkilendiğinde, Herhangi bir sebepten dişte kırık veya çatlak oluştuğunda, Travma sebebiyle veya pulpada meydana gelen enfeksiyonlar. Enfeksiyonun hastadaki en yaygın belirtileri ağrı kesicilere cevap vermeyen ağrılar, diş çevresinde şişme, kızarıklık, özellikle sıcakta hassasiyet ve çiğnemede dolgunluk hissidir. Bu belirtilerin varlığında dişten röntgen alınıp dişin pulpa ve kök ucu dokuları değerlendirilerek kanal tedavisi uygulanmaktadır. Tedavinin amacı pulpa enfeksiyonuna neden olan etkeni ortadan kaldırarak dişin sağlıklı bir şekilde çiğneme fonksiyonuna kazandırılmasıdır. Tedavi dişteki iltihabın durumuna göre birkaç seans sürebildiği gibi bazı durumlarda tek seansta da bitebilmektedir. Seans aralarında en sık görülen komplikasyon kırıktır. Seans aralarında ve tedavi bitiminde belli bir süre dişteki çiğnemeye ve dokunmaya duyarlılık normal karşılanır ve ağrı kesici ile giderilebilir.
Kurallarına göre yapılan bir kanal tedavisinin başarı oranı %90 - %95dir. Kanal aletinin temizlik esnasında kök içinde kırılması veya kök kanallarının tam olarak temizlenememesi (kök tıkanması vb.) gibi nadiren karşılaşılan durumlarda, tekrar kanal tedavisi denenir. Başarılı olunmazsa kök rezeksiyonu ile diş kurtarılmaya çalışılır. Röntgende saptanamayan ekstra kanal varlığında ne kadar iyi kanal tedavisi yapılırsa yapılsın hastanın şikayeti geçmeyebilir. Böyle bir durumda ekstra kanalın yerleşim yerine göre tedavi seçenekleri değişebilir.
Kurtköy Mah. Ankara Cad.
No:430 Pendik-İstanbul
info@dentolya.com
+90 216 378 96 98
Pazt - Cmts: 09:00-23:00
Pazar: 10:00-23:00
© 2021 - Dentolya I Tüm Hakları Saklıdır