Diş Beyazlatma (Bleaching)

Diş Beyazlatma Hakkında Merak Ettikleriniz

DİŞ BEYAZLATMA (BLEACHİNG)

İlk olarak diş taşları temizlenir. Diş eti cebi özel solüsyonlarla yıkanır, bu bölgedeki tartar ve plak tamamen uzaklaştırılıp diş eti sağlıklı hale getirilir. Dişlerin gelişimi sırasında alınan antibiyotikler, fluorür gibi bazı ilaçlar ve geçirilen ateşli çocuk hastalıklar diş renklenmelerine neden olur. Bunların yanı sıra, diş renklenmelerinin en önemli sebebi boyar madde içeren yiyecek, çay, kahve ve kola gibi içeceklerin sık tüketilmesidir. Ayrıca, sigara, pipo vb. tütün içeren ürünlerin kullanımı dişlerin beyazlığını kaybetmesine neden olmaktadır.

DİŞLERDE İKİ ÇEŞİT RENKLENME OLUR

İç renklenme: Dişin içine nüfuz etmiş ve fırçalama ile giderilemeyen lekelerdir. Dişlerin oluşumları sırasında oluşan yapısal bozukluklar da (ilaçlara bağlı veya fazla flor alımına bağlı vb.) bu sınıfa girer. Beyazlatma işlemi bu tip vakaların büyük bir kısmında çok başarılı olur.

Dış renklenme:Diş yüzeyine sigara, çay, kahve ve kola gibi boyayıcı bazı gıdalardan yapışan renklenmelerdir. Çoğunlukla diş taşı temizliği ve sonrasında bu lekelerden kurtulmak mümkündür. Farklı renklenmeler farklı tedaviler gerektirir. Bu sebeple ne tip bir tedavi yapılması gerektiğine diş hekiminizin karar vermesi en doğrusudur.

DİŞ BEYAZLATMA YÖNTEMLERİ

1- Ofis tipi beyazlatma işlemi: Klinik ortamda yapılan yaklaşık 1 saatlik bir işlemdir. Öncelikle diş etinin üzerine koruyucu jel uygulanır. Daha sonra renklenmiş dişin dış yüzeyine beyazlatıcı jel sürürlür, lazer ışıkla etkinliği arttırılır. Hızlı ve etkili beyazlatma yönetimidir. Bir seansta 3 – 4 ton diş renginde açılma olur.

2-Ev tipi (Home Bleaching) beyazlatma işlemi: Diş yüzeyine sigara, çay, kahve ve kola gibi boyayıcı bazı gıdalardan yapışan renklenmelerdir. Çoğunlukla diş taşı temizliği ve sonrasında bu lekelerden kurtulmak mümkündür. Farklı renklenmeler farklı tedaviler gerektirir. Bu sebeple ne tip bir tedavi yapılması gerektiğine diş hekiminizin karar vermesi en doğrusudur. Home bleaching işleminde öncelikle hastanın ağzından alınacak bir ölçü ile kişiye özel şeffaf ve tüm dişleri kapsayacak kalıp hazırlanır. Hasta bu kalıp içine diş hekiminin verdiği beyazlatma jelini sürerek belirli periyotlarla dişlerine uygular. Jelin her gün mutlaka düzenli olarak uygulanması ve hastanın ağzında günde 5-8 saat süre ile kalması gerekmektedir.Bu uygulamanın 10 ile 14 gün arası devam etmesi gerekir.Beyazlatma jelinin diş etlerine zarar vermemesi ve istenilen sonucun elde edilmesi için hekimin tavsiye ettiği şekilde hekimin tavsiye ettiği sürede ve düzenli olarak uygulanması çok önemlidir.

HERKESE DİŞ BEYAZLATMA YAPILABİLİR Mİ?

Dişlerin beyazlatıcı ajanlar yardımıyla renginin açıldığı beyazlatma işlemi, herkesin yaptırabileceği güvenli bir işlemdir. Bu işlemin hekim kontrolünde yapılması halinde dişlere herhangi bir zararı bulunmamaktadır.Büyüme ve gelişimi devam eden bireylere beyazlatma işlemi önerilmemektedir. Gebelere ve emziren annelere dikkatli yapılması gerekir.

DİŞ BEYAZLATMANIN YAN ETKİLERİ

Yapılan beyazlatma işlemine bağlı olarak dişlerde geçici hassasiyetler oluşabilir. Bu hassasiyetler zamanla azalarak geçer. Hasta rahatsız olursa ağrı kesici kullanabilir.

BEYAZLAMANIN ETKİ SÜRESİ

Diş beyazlatma tedavisinden sonra hastanın özellikle ilk bir kaç gün süreyle sigara, puro, nargile, pipo gibi tütün ve tütün ürünlerinden ve en az iki hafta kahve, çay, şarap, salça, asitli ve gıda boyası içeren içeceklerden ve yiyeceklerden uzak durması gerekmektedir. Bu tedaviden sonra hasta, diş fırçalamaya çok özen göstermeli ve renklendirici maddelerin diş yüzeyine tutunmasını mümkün olduğunca engellemelidir. Eğer bu durumlara dikkat edilmez ise beyazlatılmış diş tekrar renklenir. Ağız hijyeni iyi olan hastalarda beyazlatma tedavisi sonrası başarı daha iyidir. Beyazlatmanın başarısı kişiden kişiye değişkenlik gösterir.Hastada ileri derecede fluorozis, bazı kalıtsal haslıklar ya da ileri derecede antibiyotik renklenmesi yoksa başarı şansı yüksektir. Ayrıca ileri yaşlarda beyazlatma tedavisinin başarısı azalır. Bleaching işlemi etkisini ortalama 1.5-2 yıl devam ettirir. Bu süre hastanın ağız bakımı ile doğrudan ilişkilidir. Dişlerin çok iyi bakılırsa, renklendirici tüm gıdaların mümkün olduğunca az tüketilirse beyazlatma işlemi daha kalıcı olur.

Adresimiz

Kurtköy Mah. Ankara Cad.
No:430 Pendik-İstanbul

info@dentolya.com

+90 216 378 96 98

Pazt - Cmts: 09:00-23:00

Pazar: 10:00-23:00

Uygulamalarımız

Android İphone

Bizi Takip Edin

© 2021 - Dentolya I Tüm Hakları Saklıdır