Diş Eti Tedavisi Hakkında Herşey
Dişler ve dişlerin etrafındaki dokuları inceleyen, bu dokularda meydana gelen hastalıkların teşhisi, tedavisi ve tedavi sonrasında sağlığın korunmasını amaçlayan diş hekimliğinin bir bölümüdür. Periodontolojinin tedavi kapsamında diş eti çekilmeleri, diş eti iltihapları, diş etlerinde büyüme, diş taşı temizliği, erken veya geç dönemde görülen periodontal hastalıklar yer alır. Sağlıklı dişeti açık pembe renktedir. Dişe ve kemiğe sıkıca yapışmış olup, portakal kabuğuna benzer parlak – pütürlü bir görünümü vardır. Ağız ve diş bakımına yeterli özen gösterilmez ise diş etlerinde iltihaplanmalar olabilir.
Diş eti iltihabı, yaygın olarak bakteriyel kaynaklı enfeksiyonların yol açtığı bir hastalıktır. Yetişkin bireylerde diş kaybının başlıca nedenlerinden bir tanesi gingivitistir. Basit bir hastalık olan diş eti iltihabı genellikle dişlerin uzun süre ve düzenli fırçalanması ile diş ipi kullanımı sonucunda kısa bir süre içerisinde iyileşir. Fakat gerekli önlem alınmazsa hastalık ilerleyerek ağızda farklı bölümlerde de iltihap oluşumuna neden olabilir ve ciddi periodontal sorunlar ortaya çıkar.
Diş etlerinin içinde kalan yiyecek artıkları ve plaklar diş eti iltihabına neden olur. Diş plakları, ağız bakımının yetersiz olduğu durumlarda zamanla sertleşip tartara (diş taşı) dönüşebilir. Tartarlar da zamanla diş eti iltihaplarının oluşumuna neden olur. Eğer gerekli önlem alınmazsa diş eti çekilmeleri ve dişin etrafını saran kemiklerde erimeler olur. Zamanla dişler sallanmaya başlar.Bazı durumlarda farklı nedenlere bağlı olarak da diş etlerinde iltihaplanmalar olabilir. Diş eti iltihabının nedenleri arasında Sigara kullanımı, Diyabet, Bazı ilaçların kullanımı (kortikosteroidler, oral kontraseptifler, kemoterapi ilaçları, kalsiyum kanal blokerları vb.), Kırık dolgular, Dişlerdeki yapısal bozukluklar, Gebelik, Genetik faktörler vardır.
İyi bir ağız bakım rutinine hastanın uyum sağlaması çok önemlidir. Profesyonel diş eti bakımı, hastalığının tedavisinin temel taşıdır. Diş hekimleri tarafından dişlerdeki tüm plaklar, tartarlar ve diğer bakteri ürünleri ortadan kaldırılır. Bazı özel aletler, lazer veya ultrasonik cihazlar yardımıyla uygulanan bu işlemler iyileşmeyi hızlandırır. Ardından gerekli ise diş restorasyonları uygulanmalıdır. Ağız ve diş yapısı ile uyumlu olmayan protezler değiştirilmelidir. Diş temizliğine engel olacak sorunlar elimine edilmelidir. Periodontal ve gerekli tedaviler bittikten sonra hastaya agiz hijyen eğitimi verilmelidir ve evde uygulaması gereken tedavi planı anlatılmalıdır. Diş eti iltihabı sorunu yaşayan kişiler günde 3 kez dişler ve dilin uygun teknikle fırçalamalı, düzenli diş ipi kullanmalıdır. Genellikle antiseptik ve antiinflamatuar içerikli gargaraların kullanımı da önerilmektedir. Diş hekimlerinin önerileri doğrultusunda belirlenen tedavi planının uygulanması ile hastalık en geç birkaç hafta içerisinde kendiliğinden iyileşecektir. leri periodontal hastalıklarda cerrahi müdahele gerekebilir.
Diş eti hastalıklarından korunmak için; her gün dişler düzenli ve etlkili şekilde fırçalanmalı, diş araları diş ipiyle temizlenmelidir. 6 ayda bir mutlaka diş hekiminize kontrole gitmelisiniz. Varsa diş taşları temizlenir. Böylece diş etinde oluşacak enfeksiyonlar önlenir. Düzenli ağız bakımı yaptığınız ve düzenli hekim kontrolüne gittiğiniz takdirde diş eti iltihabına yakalanma riskiniz çok azdır.
Kurtköy Mah. Ankara Cad.
No:430 Pendik-İstanbul
info@dentolya.com
+90 216 378 96 98
Pazt - Cmts: 09:00-23:00
Pazar: 10:00-23:00
© 2021 - Dentolya I Tüm Hakları Saklıdır